Cum să faci sushi acasă – ghid practic pentru începători

Cum să faci sushi acasă

Ai simțit vreodată pofta de sushi proaspăt și delicios, dar ai ezitat să îl comanzi sau să îl faci singur pentru că pare complicat? Ei bine, am vesti bune pentru tine! Cu puțină răbdare și câteva ingrediente de bază, poți să faci sushi acasă, fără să fii un bucătar experimentat. Acest ghid practic pentru începători te va ajuta să descoperi secretele pregătirii sushi-ului în confortul propriei tale bucătării.

Pasul 1: Achiziționarea ingredientelor

Primul pas esențial este să obții toate ingredientele necesare pentru sushi. Iată ce vei avea nevoie:

 1. Orez pentru sushi: Alege un orez special pentru sushi, de preferință unul cu bob scurt și gros. Poți găsi acest tip de orez în majoritatea magazinelor asiatice sau la raionul de produse asiatice din supermarket.
 2. Alge nori: Algele nori sunt foaia exterioară a sushi-ului. Asigură-te că le achiziționezi pe cele destinate pentru sushi, deoarece există mai multe tipuri de alge nori disponibile.
 3. Pește sau ingrediente vegetariene: Poți alege pește proaspăt, cum ar fi somon, ton sau creveți, sau poți opta pentru ingrediente vegetariene, cum ar fi avocado, castraveți, morcovi și avocado.
 4. Wasabi, sos de soia și ghimbir marinat: Aceste condimente adaugă un gust special sushi-ului. Le poți achiziționa de la magazin sau poți încerca să le faci acasă.
 5. Bambus Mat (makisu): Ai nevoie de acest mat subțire de bambus pentru a rula sushi-ul. Poți găsi unul ieftin în magazinele de articole de bucătărie.
 6. Cuțit ascuțit: Un cuțit foarte bine ascuțit este esențial pentru a tăia sushi-ul în bucăți egale.
 7. Oale pentru gătit orezul și pentru amestecat orezul cu oțetul de orez: Aceste ustensile sunt importante pentru a pregăti orezul corect pentru sushi.

Pasul 2: Pregătirea orezului

Orezul este componenta centrală a sushi-ului, deci este important să îl pregătești corect. Urmărește acești pași pentru a obține un orez perfect:

 1. Clătește orezul sub apă rece până când apa devine limpede. Acest lucru îndepărtează excesul de amidon.
 2. Fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
 3. Amestecă orezul fierbinte cu oțet de orez, zahăr și sare. Lasă-l să se răcească la temperatura camerei.

Pasul 3: Asamblarea sushi-ului

Acum că ai orezul pregătit, poți începe să asamblezi sushi-ul. Iată cum să faci asta:

 1. Așează o foaie de alge nori pe bambusul mat, cu partea strălucitoare în jos.
 2. Înmuiat-ți mâinile în apă rece și ia o mână de orez pregătit. Întinde orezul uniform pe foaia de nori, lăsând aproximativ 2 cm de spațiu gol pe unul dintre margini.
 3. Adaugă ingredientele dorite, cum ar fi peștele sau legumele, în mijlocul orezului.
 4. Rulează cu grijă alga nori în jurul ingredientelor, folosind matul de bambus pentru a strânge sushi-ul.
 5. Utilizează un cuțit bine ascuțit pentru a tăia sushi-ul în bucăți egale.

Pasul 4: Servirea sushi-ului

Acum că ai făcut sushi-ul acasă, este timpul să îl servești într-un mod plăcut:

 1. Așează sushi-ul pe o farfurie sau un platou.
 2. Serviți cu wasabi, sos de soia și ghimbir marinat în farfurii mici separate.
 3. Poftă bună!

Pasul 5: Exersează și experimentează

Nu-ți face griji dacă sushi-ul tău nu arată perfect din prima încercare. Pregătirea sushi-ului este o artă care necesită puțină practică. Cu cât vei face mai mult sushi acasă, cu atât vei deveni mai bun. De asemenea, nu ezita să experimentezi cu diferite ingrediente și arome pentru a-ți personaliza sushi-ul după gustul tău.

Pregătirea sushi-ului acasă poate fi o experiență distractivă și creativă, care te va răsplăti cu bucate delicioase. Așadar, pune-ți pălăria de bucătar și începe să creezi sushi-ul tău acasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *