Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/energiel/public_html/plugins/content/yos_amchart.php on line 15
Generator termoelectric cu module Seebeck - Peltier PDF Imprimare Email

modulArticol realizat in colaborare cu Badila Dumitru

Obtinerea energiei electrice folosind caldura se poate face in doua moduri principale :
1)Se incalzeste apa pana se obtine abur iar acest abur pune in miscare o turbina care este cuplata cu un generator electric. Problemele acestui sistem sunt mai multe: de randament, de presiuni si temperaturi mari, de etanseizari, uzura unor piese in miscare, samd.... cu toate acestea sistemul se foloseste pe scara larga in termocentrale, centrale nucleare....
2)Mai exista o alta modalitate ce se bazeaza pe efectul Seebeck.
Efectul Seebeck, sau efectul termoelectric direct, consta in aparitia unei tensiuni termoelectromotoare intr-un circuit compus din doi sau mai multi conductori sau semiconductori ale caror contacte sunt mentinute la temperaturi diferite. A fost descoperit in 1821 de fizicianul german baltic Thomas Johann Seebeck.

 

Efectul Peltier a fost descoperit in 1834 si este invers efectului Seaback, de aceea unii vorbesc despre efectul Seebeck-Peltier. Efectul Peltier consta in degajarea sau absorbtia de caldura la jonctiunea dintre doi conductori diferiti (metal sau semiconductor), cand prin aceasta circula un curent electric. Efectul Peltier  se foloseste destul de intens in ultima vreme in constructia  gentilor frigorifice deoarece prin alimentarea cu curent electric scoate caldura dintr-o incinta si o transfera in afara. Exact ca in unul din principiile termodinamicii: caldura se transfera la rece.

Revenind la efectul Seeback acesta se foloseste frecvent in constructia sondelor de temperatura (termocuple) ce pot masura temperaturi destul de mari chiar pana la 1000 grade C. Generarea unei tensiuni ce poate fi utilizata este insa o problema mai complicata dar care in ultima vreme datorita avansului tehnologiei a inceput sa fie rezolvata. In timp au fost multe incercari urmarind in special 2 teluri: obtinerea luminii si alimentarea unui aparat de radio. S-au obtinut rezultate dar costurile erau destul de mari si de aceea s-a folosit acest efect mai mult in industria spatiala si militara.

Pentru iluminare ne ajuta si avansul tehnologic produs in obtinerea de LED-uri cu randamente ridicate. Exista deja LED-uri accesibile ca pret cu un randament de 90 lumen/W in comparatie cu un bec incadescent obisnuit de 15 lumen/wat. Datorita concurentei si a avansului tehnologic s-au construit module ce au devenit accesibile ca pret si care pot genera suficienta energie pentru cazuri de urgenta. Randamentul de conversie al energiei termice in energie electrica ramane destul de scazut, intre 4 si 5%,  destul de departe de 15-17% cat se pot obtine in panourile fotovoltaice comune.
 
Un modul modern obisnuit are o putere in jur de 4w la o dimensiune de 40/40mm si o grosime de 3 mm. Costul pentru un astfel de modul ajunge si la 100$,  insa multumita tehnologiei chineze (pe care multi o blameaza) costurile scad destul de mult....La un generator termoelectric obtinerea energiei electrice se face prin mentinerea unei diferente de temperatura cat mai mari intre cele 2 fete. De obicei fata calda nu trebuie sa depaseasca o temperatura limita (intre 200 si 300 de grade C) iar fata rece ar fi bine sa fie cat mai rece. Problema se pune, cata energie consumi, ca sa pastrezi aceasta fata cat mai rece. Este un compromis cost/eficienta.

Avand un randament in jur de 4% pentru o putere de 4wati, este necesara trecerea prin modul a unei cantitati de 100 w de caldura, ceea ce nu este deloc usor. Avantajele modulelor sunt totusi importante: nu au parti in miscare, nu fac zgomot, nu necesita intretinere iar durata lor de functionare neintrerupta poate ajunge pana la 30ani! Un alt avantaj major este ca nu conteaza diferenta de temperatura intre cele 2 fete, chiar daca este foarte mica el tot produce curent electric. In diagrama de mai jos se poate observa cum functioneaza un modul. Daca se alimenteaza cu energie electrica atunci modulul functioneaza in acelasi fel ca si pompa de caldura (Peltier) si atunci o fata devine rece iar celalta calda. Daca se aplica o diferenta de temperatura intre cele 2 fete atunci modulul produce curent electric.

schita schematica

Aplicatiile posibile pentru aceste module pleaca de la incalzirea directa (cu gaz, cu alcool, chiar cu lemne!) si pana la energia geotermala sau in colectoarele solare. La motorul termic aproximativ 70% din energia benzinei se transforma in caldura. BMW are un proiect de recuperare de energie electrica din caldura gazelor de esapament. Incalzirea directa este eficienta atunci cand oricum caldura este produsa din necesitate (iarna sa zicem, la cabane in varf de multe  atunci cand oricum se incalzeste incaperea).

O alta varianta interesanta pe care ne-o propunem si noi de explorat este transformarea unei parti din energia calorica folosita pentru incalzitul apei(centrala termica) in curent electric capabil sa actioneze pompa de recirculare a centralei. Cei care au centrala termica stiu foarte bine ca atunci cand se intrerupe curentul, se opreste si centrala iar daca acasta problema se intampla iarna atunci este o mare problema.

In obtinerea de energie din apa geotermala se folosesc instalatii ce se bazeaza pe vaporizarea si lichefierea unui fluid cu punct de fierbere scazut, asa numitul Ciclu Binar, care se foloseste pentru obtinerea energiei electrice din ape geotermale cu temperatura mai redusa de 180 grade C. Atunci se foloseste un fluid intermediar gen freon care se vaporizeaza absorbind caldura, presiune vaporilor invarte turbina ce actioneaza generatorul electric iar apoi gazul se condenseaza si procesul se reia. Randamentele in acest caz (sunt temperaturi mai mici de 100 grade C majoritatea apelor geotermale din Romania) sunt destul de mici, cam intre 4 - 8%. Producatorii de centrale binare sunt citiva in lume, 3-4 ca numar, care isi protejeaza foarte bine tehnologiile motiv pentru care chiar daca cineva  are bani, daca ei nu vor, nu vor livra acel echipament. In acest caz particular precum si in recuperarea energiei din apele tehnologice ce pot avea 40-50 grade C, tehnologia modulelor termoelectrice devine interesanta. In cazul modulelor se observa ca se poate obtine curent electric fara nici o piesa in miscare.

Soarele emite aproximativ 40-45 % in vizibil si 55-60% in infrarosu (caldura). Panourile fotovoltaice transforma in energie electrica doar partea vizibila din spectru, caldura chiar reducand randamentul. Concentratoarele de energie solara se bazeaza mai ales pe caldura emanata de Soare dar se intampla ca in momentul in care s-a depasit capacitatea de stocare a boilerului sa apara probleme cu caldura in exces. Transformarea acestei calduri in curent electric ar fi o solutie foarte buna.

O alta aplicatie a acestor module o vedeti si in schema de mai jos in care se face o comparatie intre refrigerarea cunoscuta si refrigerarea folosind modulele Peltier. Acestea deja se folosesc de exemplu la lazile frigorifice turistice care au incorporate cate una, doua sau mai multe module ce mentin o temperatura scazuta constanta in interiorul lazii.

comparatie de cicluri de refrigerare

Cam acestea ar fi aplicatiile cele mai comune pentru modulele termoelectrice si noi vom incerca sa atingem cat mai multe din ele. Modulele fiind reversibile, adica pot fi folosite si pentru transferul caldurii (efect Peltier) vom incerca si aplicatii in acest domeniu. Contributia noastra la aceasta problema/tehnologie este obtinerea unui generator accesibil, pe care oricine este interesat poate sa il cumpere si sa il folosesca. Am avut in vedere si zonele neelectrificate din Romania, zonele izolate, expeditiile turistice, exploratori, cabane in munti...

Primul prototip ce poate fi pus pe o sursa de caldura si sa produca electricitate este prezentat in filmuletele de mai jos:

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Puterea ne-a permis sa actinam un Led de 5 w si un radio. Alti consumatori nu am avut care sa se incadreze in cerintele de putere. Caracateristicile lui sunt urmatoarele:
Dimensiuni (L x l x h) 180 x 240 x 160 mm
Greutate 3,3kg 
Putere utila maximuma 6,5W

Consumul de gaz metan a fost destul de scazut (nu am avut debitmetre pentru masurare) pentru ca am folosit flacara la cel mai mic nivel posibil pentru a obtine 4-5W (pentru puteri mai mari si debitul a fost mai mare).  Acesta este primul model insa in viitorul apropiat vom pune la punct un altul de putere mai mare si alte aplicatii asa cum am specificat mai sus. In speranta ca datele pe care vi le-am oferit au fost interesante va uram succes in explorarea energiilor neconventionale.

Va asteptam pentru comenzi sau colaborari. Asteptam firme care doresc sa investeasca sau sa finanteze acest proiect si alte proiecte pe care le vom dezvolta in viitor cat si punerea in productie a acestor dispozitive si a altora in viitor. Contacte:

Dr. Badila Dumitru
Adresa email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
website: www.biofoton.ro

Dan Dumitru
Adrese email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
website: www.energielibera.net

Comentarii

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
 
filme online seriale online filme online filme online 2015 filme online filme online 2015 rochii rochii seara costume de baie haine femei