Warning: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/energiel/public_html/plugins/content/yos_amchart.php on line 15
Experimente cu electroliza auto PDF Imprimare Email

Autori: Stefan Caratas, Dumitru Badila

Ma preocupa electroliza apei si aplicatiile ei de vreo 4-5 ani, evident cu intermitenta. Dupa mai multe incercari, dupa ce am reprodus scheme "sigure" foarte eficiente am ajuns la concluzii usor dezamagitoare. Schemele descrise nu erau deloc asa eficiente precum se spunea. Cel mai rau ca sa zic asa "mi-am luat-o" cu electrolizorul descris in Panacea Smack's Booster (il gasiti usor in orice editie de Panacea Book). In carte se dau o multime de detalii constructive si o productie foarte buna (1,7litri/minut (lpm) de HOH). Am fost foarte incintat si am pornit cu incredere la executie, in speranta ca voi obtine macar 1lpm in cel mai rau caz. Dupa  constructie productia era atit de mica, incit nici macar nu m-am obosit sa o masor. Am crezut ca am gresit eu cu ceva (desi sint obisnuit sa lucrez dupa scheme si sa respect litera si spiritul schemei). Dupa ce am mai intrat in contact si cu alti prieteni am aflat ca la masuratori si ei au obtinut rezultate total dezamagitoare.

Productii de 0,1-0,2 lpm la 12 V si vreo 7-10 Amperi erau obisnuite. Dupa ce am analizat mai mult am ajuns la concluzia ca singura metoda destul de sigura de obtinere a unei cantitati de gaz crescute era de a folosi electrolizoare separate si conectate in serie, astfel incit pe placile de electroliza tensiunea sa nu depaseasca 2 V, iar amperajul sa fie setat din concentratia electrolitului. Problema, cu spatiile de electroliza separate electric, este complexitatea mecanica a electrolizorului. O alta problema apare la instalarea pe un autoturism, unde sunt spatii destul de inguste, deci intereseaza un electrolizor cit mai compact.

De ceva timp am aflat de metoda "drycell" de electroliza, in care se utilizeaza un electrolizor foarte compact, dar dupa afirmatiile autorilor destul de eficient. Metoda aceasta insa presupune niste garnituri de buna calitate, care sa reziste la presiune, temperatura si coroziune, deci pune probleme de constructie destul de dificile pentru un amator. De la un prieten am primit pe e-mail un link catre un site interesant care promova un electrolizor drycell auto, ce se lauda cu o productie de 1lpm in conditii decente de consum de 12 amperi: http://www.hho-plus.com/product.php?id_product=10. Site-ul este superb, plin de date tehnice, cu filmulete , cu explicatii, m-au sedus. Mai asteptam un venit suplimentar financiar, ca sa-mi permit achizitia unui electrolizor de acest tip  si sa-l experimentez. In perioada respectiva l-am cunoscut pe Stefan, care avea entuziasm mult mai mare decit mine (eu avand o experienta mai dezamagitoare in spate). Stefan lucrase foarte mult cu masinile si are experienta in activitatea de taximetrie. Am gindit noi o posibila afacere in acest domeniu si deja faceam planuri logistice.

http://www.hidrogen-auto.ro este un site romanesc, care promoveaza acelasi electrolizor portughez. Ei au devenit mult mai restrictivi, in sensul ca doar vind iar instalarea electrolizorului se face pe propria raspundere. In plus i-au crescut si pretul fata de electrolizorul portughezilor.  Ca sa cumperi de pe site-ul portughez ai nevoie de un cont Pay Pall. Stefan s-a miscat mult mai repede decit mine si a obtinut kitul complet cam intr-o luna de zile. Acum, masini avem amandoi la fel, Logan 1.4 pe benzina, fara alte accesorii: aer conditionat si servodirectie (consumatore si ele de putere). In plus fata de mine, el are calculator de consum. Eu masor consumul de la un plin la alt plin. Deci, el a comandat  kit-ul si l-a montat pe masina. Apoi ne-am intilnit si am inceput analiza:

  1. Pe site se afirma ca productia este de 1lpm.  In instructiunile venite cu kitul (kitul era de 1500 cm3, iar instructiunile erau pentru kitul de 2000 cm3 !) se spunea ca optim pentru un motor este 0.15 lpm la fiecare 500 cm3 de motor, deci facind calculul rezulta ca nu trebuie sa avem pretentii mai mari de 0,45 lpm !!!! asta fiind sub 50% fata de ce se afirma pe site.
  2. Cantitatea de KOH livrata (vreo 3g ) nu ducea in nici un caz la un consum de curent de 10-12 A, ci numai de 5-6 A, evident cu scaderea productiei de HOH.
  3. Conexiunea la placi este prin papuci care nu fac un contact electric foarte bun.

In concluzie, eu am fost destul de dezamagit de realizarea mecanica si electrica a portughezilor. Intre timp am descoperisem un alt site (american): http://www.hho2u.com, al carui adiministrator si proprietar este Larry, care mie mi s-a parut chiar de incredere, mult mai mare decit cel portughez. Avantajul  era ca putea vinde de la placi, debitmetru (accesibil la pret) si pina la kitul complet, in comparatie cu portughezii care vindeau doar kit-ul complet. Mi-a placut foarte mult electrolizorul: http://www.hho2u.com/HHO_Generator_Products.html. Am comandat pentru mine un electrolizor si pentru un prieten un kit complet. La primire (prin posta) ar fi trebuit sa platesc vama, pentru ca USA nu este in spatiul european, dar pana la urma am scapat fara.

Kitul complet ajungea atunci cam la 750 roni, iar electrolizorul simplu cam la 400. Acum, cu cresterea dolarului nu mai stiu care este pretul, insa puteti sa-l actualizati. La primirea pachetului am constatat ca Larry uitase sa-mi puna in kit furtunele! O alta problema este ca nu are in kit si KOH, asa ca trebuie sa va descurcati singuri. I-am mai trimis un e-mail, dar nu mi-a mai raspuns, deci nici Larry nu e prea serios dupa ce a efectuat comercializarea. Electrolizorul corespunde cu cel de pe site, este de foarte buna calitate si ca productie  (masurata) la 14,3 V si 7-8 A are 0,5 lpm, suficienta pentru a obtine o flacara micuta, cu temperatura mare.

Pentru a obtine acest consum de curent, am folosit 15 g de KOH/litru de apa distilata. In filmuletele de prezentare Larry spune ca foloseste cam 90g koh/litru (!),  ceea ce este mult mai mult decit s-a vehiculat pe alte site-uri. Cu aceasta cantitate de KOH obtine din acel electrolizor chiar 2 lpm! Eu il cred, nu am experimentat inca, dar voi experimenta.

Revenind la Stefan, el l-a si montat pe masina, dupa ce l-am aranjat putin, i-am crescut amperajul la 7-8 A, am resetat calculatorul conform indicatiilor de pe net si conform instructiunilor trimise (prin decuplarea bornei de plus de la acumulator si lasat asa 12 ore), am montat o extensie/prelungitor al sondei lamda, astfel incit o scoate putin din fluxul de gaze. Dupa toate aceste modificari, Stefan a inceput sa obtina consum in oras sub 8 litri la 100 km. Acum el consuma 7,6 -7,7 L/100 Km! Stefan este si el obsedat de masuratori si verifica atit consumul calculat de catre calculatorul de bord, cit si plinul la pompa. Probabilitatea ca el sa se insele cu privire la consum este extrem de mica, eu cred ca tinde catre zero. Avind in vedere ca reducerea este cam de 2 litri, si eu si el mergind in oras cam cu 9,5l/100 km este foarte greu de crezut ca ne putem insela la aceasta cifra.

Consumul de benzina obtinut extraurban a fost de 5 l/100km, Telega-Bucuresti, iar in mod normal, fara instalatia HOH consuma 6,5 l/100 km. In lunile iunie, iulie, august am avut un consum de 6,8 - 7,5 l/100 km urban, fata de 9,6 - 9,8 l/100 km. In aglomeratie consumul poate sa creasca pana la 8 l/100 km. Am rulat aproximativ 6000 km, iar rezultatele au fost bune si consumul de 7,5 l/100 km urban si 5 - 5,5 l/100 km extraurban au fost verificate si la pompa de benzina si pe computerul de bord. Rulajul celor 6000 km s-a efectuat cu cauciucuri de iarna Reiken (Stefan).

Acum experienta mea. Mi-am montat  "electrolizorul Larry " cit am putut de atent, furtunele toate cu coliere etc , si am resetat calculatorul prin 2 metode, desfacand bornele de la baterie si unind plusul cu masa  (cum spune Larry) sau deconectand bornele si lasand asa pina dimineata ...Eu nu am luat de la Lary extensie de sonda Lamda asa ca am mers fara...Productia de HOH a fost de aproximativ 0,5 lpm. Masurarea consumului de benzina am facut-o alimentind de la aceeasi pompa intotdeauna pina decupleaza pompa.

Concluzii de consum: la mine scaderea de consum in oras a fost destul de mica 0,7-1 litru benzina la 100 km si nu intotdeauna constanta. In afara  chiar nu am constatat scaderi de consum semnificative pe care sa le pun clar pe seama electrolizorului !!! Dupa ce am analizat de mai mule ori situatia am ajuns la 2 posibile cauze pentru aceste diferente intre mine si Stefan:

1 . Loganul lui fiind mai vechi exista posibilitatea ca resetarea calculatorului sa se faca asa, prin decuplarea alimentarii, iar al meu fiind mai nou memoria calculatorului sa nu fie influentata de pierderea alimentarii

2 . Extensia de sonda lambda chiar sa aibe un efect

In final am descoperit misterul ... calculatorul de Logan NU SE RESETEAZA LA DECUPLAREA ALIMENTARII!! Calculatorul de Cielo (din discutii pe forumuri) da! Si atunci ramine doar extensia de sonda lambda care modifica parametri si pacaleste calculatorul. Culmea era ca dupa ce l-am masurat pe masina electrolizorul portughez nu dadea mai mult de 0,2 lpm!!! Si totusi reducea consumul de  benzina!

Observatii cu privire la electrolizoare:

1. Si eu si el (oricat de atenti am fost) am avut scurgeri de electrolit la un moment dat! Ce rezulta de aici?! Furtunele trebuie sa fie de foarte buna calitate sa reziste la electrolit la variatii de temperatura, vibratii ...

2. Rezervorul de electrolit!  Rezervorul de la portughezi dupa 6 luni avea capacul fisurat! Rezervorul de la Larry (foarte prost calitativ!) nu etansa de la inceput! Cel mai bun rezervor gasit pe piata a fost unul de antigel de la Logan dar si la asta trebuia adaugata inca o intrare si facute citeva adaptari.

3. Stefan foloseste de vreo  2 saptamani un electrolizor Larry dar in ciuda diferentei de productie de HOH, scaderea consumului nu este mai mare consumul fiind tot pe la 7,6- ,7,7 litri benzina in oras!

Avand in vedere intrega noastra experienta cu HOH-ul pe masina, am concluzionat ca renuntam deocamdata la ideea de afacere si impartasim  experienta noastra cui poate sa o folosesca pentru el sau chiar sa faca o afacere ...Ideea este ca un consum mai mic ar duce la o poluare mai mica  si toata lumea exceptAnd benzinarii (yes!!!) ar avea de cistigat!

Pentru cei ce vor sa continue (nu ca noi am abandona) as avea urmatoarele:

1. Rezervor de plastic bun care sa se inchida etans (cum e cel de Logan de lichid de racire corespunde si nici nu este prea scump 25 roni). Recipientul de racire de la Dacia Logan trebuie verificat inainte de a-l cumpara, se strange busonul la maxim, se astupa una din iesiri si se sufla pe cealalta. Daca nu se pierde presiunea este bun. Eu am verificat trei pana sa iau unul bun. Sunt doua tipuri de busoane: unul alb si unul negru, cel mai bun fiind cel negru(Stefan)

2. Electrolizorul Larry este foarte bun si acceptabil ca pret ...Larry vinde si partile componente, placi garnituri.... Atentie la calitatea otelului! Electrolizorul portughez a inceput sa faca electrolitul maroniu (adica ataca placile) in 6 luni deci calitatea inoxului nu e cum spun ei!

3. Extrem de important pentru o afacere FURTUNELE! Trebuie sa reziste la KOH, variatii de temperatura intre -20 si +100-120 grade C, sa nu se rigidizeze pentru ca altfel nu mai sunt etanse.

(Furtunele trimise si de portughezi si de Larry nu corespund!)

4. Pentru o afacere, ar trebui inceput cu firme care au flote mari din acelasi tip de masina ca sa vezi bine unde ai loc sa montezi toate componentele.

5. Colaborare cu cineva ce stie cum sa regleze (pe calculator acel motor) si cum sa pacalesti sonda lambda pentru ca eu sint convins ca daca la 0,2 lpm Stefan a obtinut 2 litri mai putin cu 0,5 si un reglaj adecvat ar putea obtine si mai mult.

6. A venit iarna iar electrolitul preparat de noi cu 15 g/l, nu rezista la temperaturi mai mici de -6-7 grade C...Solutia lor era de a aduga o cantitate de alcool dar la prima tentativa se pare ca a alterat calitatile electrolitului ce a trebuit schimbat.

Noi am mai vrut sa abordam si alta aplicatie si anume reducerea consumului de gaz intr-o centrala de apartament. Teoria era foarte seducatoare... HOH-ul arde si obtii o flacara... Butanul arde si obtii o flacara iar daca vei combina 2 gaze combustibile vei obtine o flacara mai mare... Asta gandeam noi fara sa stim prea multe despre arzatoare... Spre surpriza noastra combinand cele 2 gaze in acelasi arzator ce functiona foarte bine cu fiecare gaz  separat am obtinut NIMIC , nu ardea amestecul (probabil ar fi vrut sa faca explozie) dar de ars nu ardea... Ne-am mai interesat pe la prieteni si am mai readus in minte informatii din memorie si am ajuns la concluzia ca: Ideea este buna dar necesita mult mai multa cercetare decat credeam noi. Ideea pe care o urmam in viitorul apropiat este sa folosim un suflai ( brener parca) ce se foloseste la sudura autogena cu 2 gaze si avand 2 cai putem doza cele 2 componente astfel incat sa obtinem o flacara stabila.  Asteptam entuziasti care stiu mai mult decit noi despre arzatoare, butan, procesul de ardere... pentru ca noi numai experimentand din aprope in aproape am putea inainta ...

Cam astea au fost experimentele noastre... Ar fi doua vesti, una buna si una rea :

1. Cea buna: Da, scade consumul de combustibil la motoarele cu ardere interna substantial, repetabil, reproductibil si exista  un potential destul de mare de o scadere si mai mare a consumului

2. Cea rea: Nu e asa de simplu precum pare si cum scrie pe net.

O alta concluzie ingrijoratoare... Se minte la greu peste tot... Portughezii pe site afirma 1 lpm, in manual 0,5 lpm, iar in realitate cam 0,15-0,2 lpm !!! Ceea ce este cam foarte departe..

Mult succes si speram ca punerea la dispozitia tuturor a intregii noastre experiente (buna sau rea) poate sa ajute alti entuziasti si sa beneficiem cu totii pana la urma.

Comentarii

avatar Gladys
+1
 
 
felicitari! este un pas important pentru combustibilii neconventionali, care speram cu totii ca vor inlocui pe cei clasici, evitandu-se astfel poluarea ingrijoratoare a planetei!
Vineri 17 Mai 2013, 22:25
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Brisiuc Dan (danverab)
+1
 
 
In legatura cu linkul tau, am incercat si eu experiente similare insa muult mai rentabil LA PRET este sa instalezi GPL (gaz petrolier lichefiat)
consumul e la fel pretul e cu 40% mai mic si poluarea e mai redusa ca la benzina
Miercuri 22 Mai 2013, 12:08
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Dumitru Badila
0
 
 
Pt Brisiuc Dan. Este clar ca e mai ieftinGPL-ul. Pntru un Logan ar fi cam 2000roni montat pe masina .Dar trebuie dusa masina la RAR, trebuie sa-ti acoperi investitia ...In cazul HOH-ului investitia este ceva mai mica , reducerea costurilor mai mica ( sa zicem 20%) dar interesanta este posibilitatea de dezvoltare a acestei tehnologii ...Evident poti avea si HOH si GPL si atunci vei avea consumuri si mai mici . Per total electroliza "brute force" nu e prea avantajoasa si de aceea trebuie cautate frecventele de rezonanta la care consumul devine foarte mic ..Atunci ar fi extrem de profitabila . In concluzie ce am facut noi este doar un pas ...Am pus la dispozitie tuturor experienta noastra in ideea ca vor continua ..
Joi 13 Iunie 2013, 14:31
Adauga un raspuns
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
avatar Dan
+1
 
 
Am facut si eu niste experimente puteti vedea pe youtube " floreadanut " Am construit pentru un Mitsubishi cu randament bun si am montat comandate de pe net pe Logan, Tuareg ,Mondeo .
Am testat magneti de 2 modele la o statie itp si rezultate zero .
Am testat si discuri energetice
Am ajuns la o solutie finala si fac economie 2 litri de combustibil am sa pun filmuletul pe youtube
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
Anuleaza
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Nume *
Cod   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Trimite comentariul
 
filme online seriale online filme online filme online 2015 filme online filme online 2015 rochii rochii seara costume de baie haine femei